8 πράγματα που θα ευχόμουν να ήξερα πριν το πρώτο μου μάθημα Κουνταλίνι Γιόγκα

Της Aili Kuutan 

Διδάσκω Κουνταλίνι γιόγκα εδώ και μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι από τους μαθητές μου είναι εντελώς αρχάριοι στην πρακτική αυτή όταν πρωτοέρχονται σε μάθημά μου και ενώ οι περισσότεροι από αυτούς το απολαμβάνουν αμέσως, μερικοί με κοιτάζουν με κάποια δυσπιστία στο τέλος του πρώτου μαθήματος, μια ευτυχισμένη —αλλά ταυτόχρονα— συγχισμένη έκφραση, σαν να με ρωτάνε τί ακριβώς συνέβη;

Η Κουνταλίνι γιόγκα συνδυάζει δυναμικά το πλήρες φάσμα των γιόγκικων εργαλειών: μάντρα (ιερός ήχος), ασάνα (στάση), μούντρα (θέση χεριών), μπάντα (σωματικό κλείδωμα), διαλογισμό και πραναγιάμα (τεχνική αναπνοής), προσφέροντας μια ωφέλιμη εμπειρία από το πρώτο κιόλας μάθημα. Οι άνθρωποι που έρχονται στα μαθήματά μου, μου λένε ότι έχουν αμέσως περισσότερη ενέργεια, κοιμούνται πιο ξεκούραστα, έχουν μια πιο φωτεινή διάθεση και πιο ήρεμο νου.

Επειδή υπάρχουν πολλά στοιχεία για την πρακτική αυτή, καθώς και πολλά τελετουργικά, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ακριβώς τι να περιμένετε. Εδώ είναι αυτά που θα ήθελα να ήξερα εγώ πριν πάω για πρώτη φορά σε ένα μάθημα Κουνταλίνι γιόγκα:

1. Θα ψάλλεις

Τα μάντρας χρησιμοποιούνται εκτενώς στη Κουνταλίνι γιόγκα. Τα μάντρας είναι ιεροί ήχοι που χρησιμοποιούνται τόσο για τη σημασία τους, όσο και για τη δόνηση του ήχου που δημιουργούν στο σώμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προθέσεις πίσω από κάθε μάντρα, και θα ψάλλεις σε διάφορες φάσεις μέσα στο μάθημα.

Τα μαθήματα Κουνταλίνι γιόγκα ξεκινούν με “συντονισμό”, που σημαίνει ψαλμό του μάντρα Ονγκ Ναμό Γκουρού Ντεβ Ναμό. Αυτό το μάντρα είναι στη γλώσσα Γκουρμούκι και σημαίνει «Υποκλίνομαι στη δημιουργική συνείδηση, υποκλίνομαι στην ενυπάρχουσα θεϊκή σοφία». Αυτό το τελετουργικό σκοπεύει να αναγνωρίσει τη γενεαλογία των δασκάλων της Κουνταλίνι γιόγκα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί από μόνο του διαλογισμό που καθιερώνει τη σύνδεση του ασκούμενου με μια υψηλότερη κατάσταση συνείδησης πέρα από το εγώ.

Εκτός από αυτό το μάντρα με το οποίο ανοίγει το μάθημα, υπάρχει και ένα μάντρα με το οποίο κλείνει το μάθημα, Σατ Ναμ. Αυτό στα Γκουρμούκι σημαίνει, “Η αλήθεια είναι η ταυτότητά μου” και προορίζεται για να ξυπνήσει την ψυχή. (Το Σατ Ναμ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη συζήτηση ως χαιρετισμός, για να πούμε γειά ή αντίο.)

Εκτός από αυτά τα μάντρας ανοίγματος και κλεισίματος, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον μάντρας που χρησιμοποιούνται μέσα στο μάθημα. Αυτά μπορεί να είναι φωναχτά ή να ψάλλονται νοητά και διαφέρουν από μάθημα σε μάθημα, ανάλογα με την πρακτική που έχει επιλέξει ο δάσκαλος κάθε φορά.

2. Η «ροή» είναι εντελώς διαφορετική από ότι στα άλλα μαθήματα γιόγκα

Στην πραγματικότητα δεν θα περιέγραφα την Κουνταλίνι γιόγκα ως γιόγκα με «ροή» (Flow) —παρά περισσότερο ως γιόγκα με περιόδους έντονης προσπάθειας που ακολουθούνται από χρόνο για να χαλαρώσεις και να παρατηρήσεις τα αποτελέσματα. Μετά το συντονισμό, υπάρχει μια πραναγιάμα (τεχνική αναπνοής) ακολουθούμενη από μια ακολουθία στάσεων που ονομάζεται kriya. Κάθε σετ ασκήσεων έχει διαφορετικές στάσεις που περιλαμβάνουν κίνηση, τεχνικές αναπνοής, συγκεκριμένη εστίαση ματιών (όπως στο σημείο του τρίτου ματιού – ανάμεσα στα φρύδια) και ένα μάντρα. Μεταξύ των στάσεων, θα έχεις ένα ή δύο λεπτά για να χαλαρώσεις και να εστιάσεις προς τα μέσα. Μετά το σετ, υπάρχει χαλάρωση που ακολουθείται από διαλογισμό. Έπειτα το μάθημα κλείνει με ένα μάντρα.

3. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αναπνοή

Οι πρακτικές γιόγκα και διαλογισμού της Κουνταλίνι γιόγκα δίνουν έμφαση στη χρήση της αναπνοής για την εμβάθυνση της εμπειρίας σου. Σύμφωνα με τη γιόγκικη φιλοσοφία, η αναπνοή είναι η γέφυρα που συνδέει το σώμα και το μυαλό. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο μαθαίνεις να εστιάζεις στην αναπνοή, τόσο αναπτύσσεις και τη δυνατότητα να ηρεμείς το πολυάσχολο μυαλό σου. Η συνειδητή αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση από το στρες και το άγχος, τόσο εντός όσο και εκτός μαθήματος.

4. Ο διαλογισμός είναι ενσωματωμένος μέσα στο μάθημα

Με όλη αυτή την έμφαση στην αναπνοή και την εσωτερική εστίαση μεταξύ των διαφορετικών στάσεων, η Κουνταλίνι γιόγκα είναι πιο διαλογιστική στη φύση της από άλλα στυλ γιόγκα. Επιπλέον, υπάρχει διαλογισμός προς το τέλος κάθε μαθήματος. Επειδή οι πρακτικές της Κουνταλίνι γιόγκα ενσωματώνουν περισσότερα στοιχεία από κάποια άλλα είδη διαλογισμού, όπως τα μάντρας, η κίνηση και η εστίαση των ματιών, οι διαλογισμοί αυτοί δύναται να είναι πιο προσιτοί στους ανθρώπους που είναι νέοι στο διαλογισμό, που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να επιτευχθεί μια βαθύτερη κατάσταση διαλογισμού ακόμα και από ένα αρχάριο.

5. Θα συναντήσετε τα όρια της «άνετης ζώνης» σας

Ενώ οι κινήσεις είναι συνήθως αρκετά απλές, το να κάνεις κάτι επανειλημμένα για μερικά λεπτά (π.χ. το να κρατήσεις τα χέρια σου προεκταμένα στα πλάγια διαγράφοντας μικροσκοπικούς κύκλους), αποτελεί πρόκληση για το σώμα και ο νους αρχίζει να αντιδρά. Το κλειδί εδώ είναι να παραμένεις ευγενικός προς τον εαυτό σους και να κάνεις το καλύτερό σου. Πάντα παροτρύνεσαι να ακούς το σώμα σου, αλλά ταυτόχρονα, να δεις κι αν μπορείς να προχωρήσεις πέρα από αυτή την αυτόματη φωνή του μυαλού που λέει πράγματα όπως “Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό!” ή “Πρέπει να σταματήσεις τώρα!” Η Κουνταλίνι γιόγκα προκαλεί το σώμα σου να υπερβεί τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια του νου.

6. Θα δεις πολύ λευκό

Οι δάσκαλοι της Κουνταλίνι γιόγκα συνήθως φορούν λευκά ρούχα από βαμβάκι ή άλλες φυσικές ίνες, επειδή αυτό ενισχύει την αύρα. Η αύρα είναι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που σε περιβάλλει και λειτουργεί ως δοχείο για τη ζωτική σου ενέργεια και ως προστασία από τον αρνητισμό και τις ασθένειες. Φορώντας λευκά δημιουργείς μια μεγαλύτερη ασπίδα – οι δάσκαλοι συχνά φορούν επίσης ένα λευκό κάλυμμα κεφαλής, όπως ένα καπέλο, μαντίλι ή τουρμπάνι, για να συγκρατούν την ενέργεια μέσα στο σώμα. Ως μαθητής, είσαι ευπρόσδεκτος να φορέσεις οποιοδήποτε χρώμα εσύ θέλεις και να πειραματιστείς στο να φορέσεις λευκά αν αυτό σε ελκύει.

7. Υπάρχει λόγος που η Κουνταλίνι έγινε δημοφιλής μόλις πρόσφατα

Οι αρχαίες διδασκαλίες της γιόγκα Κουνταλίνι κρατήθηκαν μυστικές για πολύ καιρό. Αντί να διαδίδεται ανοιχτά, η Κουνταλίνι γιόγκα διδασκόταν μόνο στους προνομιούχους και τους ευγενείς για χιλιάδες χρόνια. Αυτή η αναζωογονητική πρακτική είναι τώρα διαθέσιμη σε όλους, χάρη σε έναν άνθρωπο που ονομάζεται Γιόγκι Μπάτζαν, ο οποίος έφερε την Κουνταλίνι γιόγκα στη Δύση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και άρχισε να τη διδάσκει δημοσίως.

8. Κάθε μάθημα είναι διαφορετικό

Είναι σημαντικό να το έχεις υπόψη σου αυτό, ειδικά εάν τύχει να παρακολουθήσεις ένα μάθημα που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του σώματος, όπως ο κορμός ή τα χέρια. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές πρακτικές γιόγκα και διαλογισμού της Κουνταλίνι που διδάχθηκαν από τον Yogi Bhajan μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, ενώ σίγουρα υπάρχουν στάσεις και κινήσεις που εμφανίζονται επανειλημμένα, υπάρχει επίσης και μεγάλη ποικιλία.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις την Κουνταλίνι γιόγκα είναι να τη βιώσεις ο ίδιος μέσα από ένα μάθημα. Τώρα που έχεις μια ιδέα για το τι να περιμένεις, γιατί να μην κάνεις μια δοκιμή;

http://omorfizoi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

AfrikaansShqipአማርኛالعربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschGreekItalianoPortuguêsРусскийEspañol