Tonglen: Ένας Διαλογισμός Για Δύσκολες Στιγμές

Η καρδιά είναι σαν κήπος. Μπορεί να γίνει το έδαφος για να μεγαλώσουν η συμπόνια ή ο φόβος, η πικρία ή η αγάπη. Τι σπόρους θα φυτεύσεις;

Βούδας

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που είναι απαράμιλλα δύσκολες, επώδυνες και επικίνδυνα διαβρωτικές για το έδαφος της καρδιάς μας. Όποιος και να είναι ο λόγος που μας φέρνει σε αυτή την ψυχολογική κατάσταση, ο διαλογισμός τόνγκλεν (tonglen), είναι ένας απρόσμενος, ασυνήθιστος τρόπος για να δαμάσουμε τα κύματα της φουρτουνιασμένης μας θάλασσας.

Η σημασία της λέξης είναι «δίνοντας και λαμβάνοντας» κι αποτελεί μία από τις βουδιστικές διαλογιστικές πρακτικές που έχουν στόχο να μας βοηθήσουν ν ‘αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη τάση ν’ αντιστεκόμαστε στη συναισθηματική δυσφορία. Αντί ν’ αντιστεκόμαστε στη συνήθη αντίδραση του να προσπαθούμε να διώξουμε τον πόνο, η πρακτική τόνγκλεν μας προσκαλεί να φέρουμε αυτή τη δυσφορία πιο κοντά μας. Κι ενώ είναι ενάντια σε όσα ξέρουμε και νομίζουμε πως θα μας βοηθήσουν, είναι ένας βαθύς τρόπος να καλλιεργήσουμε εσωτερική γαλήνη και συμπόνια.

Μέσα από την πρακτική επίσης, αρχίζουμε ν’ αναγνωρίζουμε την κοινότητα του πόνου και το πόσες ομοιότητες έχουμε με τους άλλους ανθρώπους. Καλλιεργούμε μία αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους και τον κόσμο και έτσι η μοναξιά μας απαλύνεται.

Για να εξασκήσεις την πρακτική:

Αφιέρωσε λίγες στιγμές στο να κοιτάξεις μέσα σου. Παρατήρησε την αναπνοή σου, καθώς και πώς αισθάνεσαι μέσα στο σώμα σου. Υπάρχει κάποια σωματική δυσφορία, ένταση ή πόνος; Πώς αισθάνεσαι συναισθηματικά; Υπάρχει κάποια συναισθηματική δυσφορία; Εάν δεν υπάρχει κάτι δυσάρεστο αυτή τη στιγμή, απλώς σκέψου μια στιγμή που πρόσφατα ένιωσες ένα δύσκολο συναίσθημα όπως λύπη, φόβο ή θυμό. Αντί να προσπαθείς να σταματήσεις τον εαυτό σου να νιώθει το συναίσθημα ή να τον κρίνεις που το ένιωσε, κράτα το συναίσθημα στη συνείδηση σου και καθώς εισπνέεις, εισέπνευσε αυτό το συναίσθημα.

Εάν αισθάνεσαι θλίψη, εισέπνευσε αυτή τη θλίψη και καθώς εισπνέεις, φαντάσου ότι συνδέεσαι με όλους τους άλλους ανθρώπους στο πλανήτη που νιώθουν θλίψη. Εισπνέεις όλη την θλίψη που υπάρχει. Και μετά καθώς εκπνέεις, εκπνέεις συμπόνια για τον εαυτό σου αλλά και για όλους τους ανθρώπους που νιώθουν θλίψη.  Εισπνέεις θλίψη, εκπνέεις συμπόνια.

Όπως αναφέρει η Pema Chödrön, δασκάλα του Θιβετιανού Βουδισμού, η πρακτική της συμπόνιας απαιτεί τόλμη. Εμπεριέχει το να μάθουμε να χαλαρώνουμε και το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κινείται σιγά-σιγά προς αυτό που φοβάται. Αυτό  γίνεται όταν μένουμε με την συναισθηματική δυσφορία χωρίς να την αποστρεφόμαστε, όταν αφήνουμε τον φόβο να μας μαλακώσει παρά να μας σκληρύνει  και να μας κάνει ν ’αντισταθούμε.

Η πρακτική τόνγκλεν είναι μια από τις δύσκολες διαλογιστικές πρακτικές του Βουδισμού, η οποία όμως δύναται να έχει ένα πραγματικά συγκλονιστικό αποτέλεσμα στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον ίδιο μας τον πόνο και των πόνο των άλλων.

Αυτό γιατί όταν πονάμε συναισθηματικά, το μυαλό μας ανατρέχει σε συγκρίσεις, κρίσεις, αξιολογήσεις,ανησυχίες, απορίες: «γιατί εγώ;» «γιατί σε μένα;», «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει», «πότε τελειώνει αυτός ο πόνος;», «πως θα σταματήσω αυτόν τον πόνο;πώς θα ξεφύγω;» «πως θα συνεχίσω;»

Η αντίσταση στον πόνο και η διάσπαση της σύνδεσης μας με τους άλλους συμβαίνουν σχεδόν αυτόματα. Σαν μία πρόκληση της έμφυτης τάσης μας ν’αντιστεκόμαστε στο δυσάρεστο, εδώ το εισπνέουμε βαθιά μέσα μας. Και όχι μόνο εισπνέουμε τη δική μας δυσφορία αλλά και όλη την δυσφορία που μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει. Γιατί η αλήθεια ειναι πως δεν είμαστε μόνοι. Κάθε λεπτό πάνω στην γή, κάποιοι δυσκολεύονται ή υποφέρουν ακριβώς όπως εμείς. Η τρωτότητα του ανθρώπου είναι μια οικουμενική κατάσταση. Καθώς εκπνέουμε συμπόνια, εκπνέουμε για μας και για όλους όσους αισθάνονται σαν εμάς. Αφήνουμε τη ζεστασιά αυτής της απέραντης αγάπης να μας μεταμορφώσει και να μας ενδυναμώσει.

Από : Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon

Πηγές:

http://www.befriendingourselves.com/

Pema ChödrönThe Places That Scare You: A Guide to Fearlessness in Difficult Times

http://happymind.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

AfrikaansShqipአማርኛالعربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschGreekItalianoPortuguêsРусскийEspañol